VINARIJA VINUM | Vinarija Vinum - Press Clipping
Pročitajte šta su o nama pisali ugledni časopisi i portali: Wine & Fine, Vinopedia, Vino & Fino, Turizam & Ugostiteljstvo, Top Srbija, Cafe Bar, Put Vina...
vinum, vina, vinarija, press, clipping, časopisi, portal, sremski, karlovci, bermet, bermut, karlovackog mira
15027
page-template-default,page,page-id-15027,qode-quick-links-1.0,ajax_fade,page_not_loaded,,footer_responsive_adv,qode-child-theme-ver-1.0.0,qode-theme-ver-11.0,qode-theme-bridge,wpb-js-composer js-comp-ver-5.0.1,vc_responsive
 
interaktivna mapa

Drugi o nama

Press Clipping

Pokazali moć rizlinga

Časopis Wine & Fine 16.04.2014

Wine & Fine casopis

Pored belog sovinjona, koji je zasigurno osvojio većinu vinskih ljubitelja, najveću renesansu u poslednjih nekoliko godina dobila je sorta Italijanski rizling. Sa sigurnošću se može reći da je ova sorta najviše dobila na značaju nakon dobrih rizlinga iz vinariju Vinum. Danas, kada se spomene vino od ove sorte, nisu prisutna negodovanja zbog loše prošlosti, već izrazi zainteresovanosti i želje za probom. Tome su svakako doprinela i potvrdila kvalitet mnoga domaća takmičenja, gde je Vinumov rizling dobio najviše ocene i svrstan je među 10 najboljih belih srpskih vina

Nakon još jedne berbe, u razgovoru sa mnogim prozvođačima, reklo bi se da godina i nije bila sasvim zadovoljavajuća. Upravo u nepovoljnim klimatskim uslovima i pod stegom ekonomske krize, često je veoma teško pronaći najbolje rešenje i plasman za mnoga vina. Vinum, karlovačka vinarija mlađe generacije, već nekoliko godina unazad se uspešno probija i zauzima svoje mesto među najboljima. Mada o vinarstvu i vinogradarstvu vlasnik nije imao gotovo nikakvog iskustva, oslonio se na profesionalni tim i uspeo je za mnoge nemoguće. Dodvorivši se pomalo svojeglavim Karlovčanima, danas uspešno radi i posluje jedna mlada vinarija, ali već dovoljno poznata na našem tržištu.

PROČITAJ VIŠE…

Vinum u novom odelu

Portal Vinopedia

vinopedia portal

Vinarija Vinum iz Sremskih Karlovaca (Fruška gora, Srem) je osnovana 2001. godine. Vlasnik Milan Ubavić, doktor po struci,  je u početku otkupljivao grožđe za proizvodnju vina. Od 2007. godine počinje sadnja vlastitih vinograda. Danas je i preuređeni stari lagum u Sremskim Karlovcima stavljen u funkciju čime su brojni turisti i posetioci koji dolaze u ovu varošicu na Dunavu dobili još jednu vinsku tačku na turističkoj mapi grada. Vinum je pravi pokazatelj kako se polako ali sigurno gradi vinska priča i identitet vinarije na zdravim osnovama.

KVALITET I KONTINUITET

Naziv vinarije i nije naročito inovativan ili originalan… Pored srpskog Vinuma, postoji i vinarija istog imena u Kaliforniji, zatim gomila kompanija širom sveta istog imena koje se bave uvozom i trgovinom vinima, kao i restorana i vinskih barova… Međutim, ovu vinariju na srpskom tržištu potrošači prepoznaju prvenstveno po belim vinima: sovinjon blan i italijanski rizling (grašac). Iz godine u godinu, stil vinarije Vinum se ne menja: bela vina izuzetne svežine, precizna, hrskava, jasnih sortnih karakteristika, bez visokih alkohola. A pored stila, konstanta je i kvalitet i odličan odnos cene i kvaliteta. Ove godine su na tržištu zablistali i sa rozeom od sorte frankovka kojim su pokazali i da ova centralnoevropska sorta može da stane na crtu francuskim sortama koje se u Srbiji najčešće koriste za roze.

PROČITAJ VIŠE…

Najbolji roze balkana

Časopis Vino & Fino 28.05.2016

Kao i prošle godine, vina iz naše zemlje osvojila su veliki broj zlatnih medalja na regionalnoj smotri BIWC u Sofiji, a fruškogorsko vino ovenčalo se i velikom nagradom

Na upravo završenoj smotri Balkans International Wine Competition 2016, održanoj po peti put u Sofiji, vina iz Srbije okitila su se sa osam zlatnih medalja, čime je nastavljen trend zapaženih uspeha naših vinara na ovom velikom regionalnom takmičenju, a Rose vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca ovenčano je titulom najboljeg rozea Balkana!

Nagrađene su i vinarije Zvonko Bogdan (Pinot grigio 2015 i Rose Sec 2015), Vinarija Bjelica (Saga 2015 i Babaroga penušava 2014) i Vinarija Deurić (Chardonnay 2015, Traminhttp://tumagazin.rs/zeleo-je-samo-da-se-oduzi-dedi-pa-napravio-ozbiljan-biznis/ac 2015, Avangarda 2015, Talas beli 2015).

PROČITAJ VIŠE…

Želeo je samo da se oduži dedi, pa napravio ozbiljan biznis

Portal Turizam & Ugostiteljstvo  12.03.2017

Sremski Karlovci, 3D razglednica ili grad vremeplov koji radi 24 sata i sedam dana u nedelji je osim po bogatoj istoriji, čuven i kao grad vina, jer je sasvim izvesno da u Srbiji ne postoji lokacija sa tolikom koncentracijom dobrih vinarija.

U takvoj kao dren zdravoj konkurenciji, već dugo i veoma uspešno egzistira “Vinum”, vinarija čiji je osnivač vlasnik još jedan lekar u srpskom vinarstvu, doktor Milan Ubavić. Za “TU! Magazin” o ovoj vinariji razgovarali smo sa menadžerom prodaje i sivom eminencijom “Vinuma”, Milanom Radovićem.

Sa proizvodnjom vina počelo se 2001. godine, a neku godinu kasnije usledili su i zasadi prvih vinograda.

“Za nastanak same vinarije je vezana simpatična priča. Naime, dr Ubavić je rešio da se oduži svom dedi i da vrati u porodično vlasništvo zemlju koja je prodata, kako bi on pokrenuo svoj privatni biznis. Međutim, umesto plodnih bačkih oranica, nova parcela zemlje je bila pogodnija za zasad vinograda, pa je krenuo sa proizvodnjom vina, najpre iz hobija i ljubavi prema vinu, a kasnije se to pretvorilo u ozbiljan posao“, ističe Radović.

PROČITAJ VIŠE…

VINUM ROSE 2015, Sremski Karlovci, najbolji Rose Balkana

Portal Top Srbija  30.05.2016

Kao i prošle godine, vina iz naše zemlje osvojila su veliki broj zlatnih medalja na regionalnoj smotri BIWC u Sofiji, a fruškogorsko vino ovenčalo se i velikom nagradom
Na upravo završenoj smotri Balkans International Wine Competition 2016, održanoj po peti put u Sofiji, vina iz Srbije okitila su se sa osam zlatnih medalja, čime je nastavljen trend zapaženih uspeha naših vinara na ovom velikom regionalnom takmičenju, a Rose vinarije Vinum iz Sremskih Karlovaca ovenčano je titulom najboljeg rozea Balkana!

Nagrađene su i vinarije Zvonko Bogdan (Pinot grigio 2015 i Rose Sec 2015), Vinarija Bjelica (Saga 2015 i Babaroga penušava 2014) i Vinarija Deurić (Chardonnay 2015, Traminac 2015, Avangarda 2015, Talas beli 2015).

PROČITAJ VIŠE…

Vinarija Vinum

Časopis Cafe Bar

Doktor Milan Ubavić, nefrolog, Vinariju Vinum osnovao je 2001. godine, kako sam kaže, iz inata i ljubavi prema vinu. U početku je to bila vinarija izrasla iz duge porodične tradicije uzgajanja vinove loze koja je u starom lagumu proizvodila male količine vina za kućnu upotrebu. Danas Vinum predstavlja preduzeće koje primenjuje naučna dostignuća, naročito u selekciji sorti grožđa, sa ciljem da se dostigne vrhunski kvalitet vina. Vinum proizvodi vino na potpuno drugačiji način od velikih srpskih proizvođača, što podrazumeva ograničene količine proizvedenog vina i probranu berbu grožđa. Pored toga, Vinum primenjuje i savremene tehnološke metode, među kojima se izdvaja automatska kontrola temperature alkoholnog vrenja, primena brižljivo odabranih kvasaca i hladna stabilizacija, to jest višednevni tretman mladog vina niskom temperaturom (oko -4°C).

Ono što Vinum posebno razlikuje od drugih vinarija jeste dugotrajna poslovna saradnja sa Institutom za vinogradarstvo Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu. S njihovog oglednog dobra Vinum otkupljuje grožđe kvalitetnih vinskih sorti i po preporukama vrhunskih tehnologa te ustanove postavlja tehnologiju za preradu tog grožđa, u skladu sa sortom i rodom, kao i mikroklimatskim uslovima koji su vladali tokom godine do trenutka berbe.

 PROČITAJ VIŠE…

Put Vina 1

Gostovanje u emisiji Put Vina

Put Vina 2

Gostovanje u emisiji Put Vina

Petar Samardžija

Vinski autor

Petar Samardžija

Od deda Luke Kolarovića preko bake Andje Cvetić do Dekantera i Pariza

 

Milan Ubavić poput mitološkog Midasa pozlaćuje sve što dotakne. Lekar, specijalista laboratorijske medicine i vlasnik medicinskih laboratorija „MEDLAB“, doktor medicinskih nauka, vanredni profesor na Farmaceutskom fakultetu u Novom Sadu i Visokoj poslovnoj školi strukovnih studija, upustio se 2000 godine u veliku avanturu, bez većeg iskustva u pravljenju vina, a još manje u vinogradarstvu.
Istina, iza sebe je imao hobističko iskustvo u podrumarenju, pre nego što se odlučio da podiže vinograde, gradi savremeni podrum, trguje vinom. Poznajem ga još iz hobističkih vremena, koja su trajala desetak i više godina. Sa kumom prof. Dr Igorom Mitićem, specijalistom interne medicine, sada redovnim profesorom na Medicinskom fakultetu u Novom Sadu, napravio je prvih sto litara vina, kod Igorove bake Andje Cvetić u Karlovcima, koristeći sudove nasleđene od dede Luke Kolarovića. Možete misliti te radosti i sreće kada su na prvih stotinu buteljki italijanskog rizlinga zalepili etikete „kumovsko vino“. Tako je rođena ljubav koja traje do danas.

Pročitaj više...

Ređaju se berbe, hobi postaje sve ozbiljniji. Kumovi povećavaju proizvodnju, koja dostiže dve hiljade litara, svakom po hiljadu, za porodicu, rođake, prijatelje, druženje, praznike…
Uzaludni su bili svi najdobronamerniji saveti prijatelja i znalaca da ostane samo u okvirima svoje medicinske struke. Milan je izašao na vinogradarsko-vinsku scenu, na kojoj se ništa ne prašta i ništa se ne sme propustiti. Svestan da je to avantura, on je, bio siguran u sebe. Vino je postala njegova radost, s kojom se niko ne rastaje bez ozbiljnog razloga. Apsurdno zvuči, ali to što je malo znao o lozi i vinu doprinelo je njegovoj izuzetnoj kreativnosti. Okupio je oko sebe vrhunski tim saradnika, koji će ga pratiti na vinskom putu, obraćao se ljudima od struke, posećivao podrume koji nešto znače i kod nas i u svetu, učio, čitao, gledao… Nije se držao onog „ja ću raditi kao i moji preci“. U istoriji sremskog vinarstva ostaće upamćen po tome što je prvi uložio, usput rečeno u skupu, opremu za kontrolisanu fermentaciju, koja omogućava da se prerada šire u vino automatski održava na željenoj temperaturi. Dr Vladimir Puškaš, nije dvaput morao da ga savetuje da kupi i opremu za hladnu stabilizaciju vina pre flaširanja. Ulaganje u te dve investicije, u iznajmljenom podrumu, potvrdilo je da dr Milan Ubavić postaje vinar o kome će se tek čuti.
Pamtiće se i po tome da sorte koje je odlučio da sadi nije smeštao bilo gde, nasumice. Kad se hrabro odlučio na dve najćudljivije sorte na svetu, pino noar i sovinjon blan, nekoliko godina po savetu iskusnog vinogaradara Radeta Kolareva tražio je potese i parcele koje će najbolje udovoljiti njihovim zahtevima. Tako se dolazi do nijansi koje se iskazuju u čaši.